Фамилия Рокфелер изтегля парите си от бизнеса с изкопаеми горива

Фамилното име Рокфелер е дълбоко вкоренено в историята икономическото развитие, базирано на изкопаемите горива. Всъщност Джон Рокфелер се превръща в един от най-богатите мъже в света именно благодарение на горивата – Standard Oil. Но това не означава, че неговите потомци ще бъдат ограничени до старите модели на икономическо развитие.

pump-jack-848300_960_720

Всъщност Семейният фонд Рокфелер (RFF) обяви, че ще изтегли своите 130 млн долара от всички компании, свързани с петрол, въглища и газ – и то възможно най-бързо. Причината, заяви групата в свое изявление, е доста проста: „Науката и намерението, формулираното в споразумението от Париж, не могат да бъдат по-ясни: далеч от мисълта за търсене на допълнителни източници на изкопаеми горива, ние трябва да запазим повечето от това, което е вече открито, там в земята, ако искаме да има има някаква надежда за човека и природните екосистеми да оцелеят и да се развиват през следващите десетилетия“.

Би могло да се окаже погрешно, разбира се,да се мисли, че тази загриженост за изменението на климата е чиста проява на високо-морален алтруизъм; както е ставало дума неведнъж досега, зад повечето зелени инициативи ви бизнеса има силна икономическа мотивация, която прави така, че оттеглянето от изкопаемите горива се оказва на практика въпрос на добре изчислени сметки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*