2/3 от българите са против сечите и застрояването в планините

Международната природозащитна организация WWF представи пред журналисти социологическо проучване за обществените нагласи сред българите към опазването на околната среда, проведено от „Алфа Рисърч“. 76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. 65% от отговорилите биха подкрепили забрана за ново строителство, включително на туристическа и спортна инфраструктура.

wanderer-455338_960_720

„Окуражаващо е да се види до каква степен обществото е чувствително на тема опазване на природата“ – коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF-България. На въпроса на WWF, зададен през 2014 г. смятат ли българите, че опазването на природата пречи на икономическото развитие, 31% са отговорили „напротив, помага“, а 39% са отговорили, че по-скоро не пречи – общо 70% смятат, че природозащитата не е пречка за икономическия просперитет. „Това подкрепя и нашето виждане, че противопоставянето на икономика и опазване на природата е неправилно, и че опазената природа може да е източник за добро развитие в бъдеще“ – изтъкна още Кавръкова.

„От 2006 г. насам наблюдаваме устойчиво обществено мнение по няколко теми – първо гората и изсичането и след това строителството – анализира резултатите Станислав Стоянов от „Алфа Рисърч“. Гората е ресурс, който е видим навсякъде в страната и ставащото с нея е най-забележимо за обикновения човек. Наблюденията на медиите показват, че дебатът за строителството в защитени територии е видим повече като конфликт между две страни. „Нашите проучвания през годините обаче показват, че общественото мнение не е така полюсно разделено – отбелязва Стоянов. – В мнението на хората икономика и екология не са толкова противопоставени. Хората по-скоро възприемат икономиката и екологията като нещо, което може да върви ръка за ръка.“

От проучването става ясно, че зелените организации продължават да се ползват с най-голямо доверие сред организациите и институциите, които би трябвало да се грижат за природата. След тях очакванията на българите са насочени към общини и кметове, на трето място са националните институции. Бизнесът и политическите партии са длъжници на природата – българите имат много ниски очаквания, че тези две групи полагат усилия за природозащита.

От: „За да остане природа

1 коментар

  1. Множествено число на сеч е сечища, а не сечи!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*