Гигантски вятърен небостъргач ще охлажда цялата планета

Paolo Venturella Architecture разкриха идеята си за фантастичен небостъргач за охлаждане на цялата планета, който е проектиран да се бори с глобалното затопляне. Гигантският небостъргач ще стърчи чак до космоса. Така той ще осигурява бариера между Земята и Слънцето под формата на парник, обясняват Paolo Venturella Architecture. Натрупването на топлина в колосалната оранжерия ще задвижва въздушния поток, генерирайки вятъра, за да охлажда планетата и да осигурява „чиста енергия за всички“.

global-cooling-skyscraper-2-1020x610

Архитектите посочват предизвикателствата на климатичните промени като свое вдъхновение за този проект. Казват, че стратегиите, които имаме за борба с глобалното затопляне, не са достатъчни. Само една „глобална стратегия“ може да спре природните бедствия, произтичащи от изменението на климата, вярват в Paolo Venturella. Затова те впрегнали цялото си с въображение за създаването на небостъргач, който да използва вятърната енергия за охлаждане на планетата.

Небостъргачът ще функционира подобно на слънчева кула. Той ще бъде захранван от вятърни турбини, инсталирани върху структурата – архитектите подчертават възобновяемите източници на енергия в своя проект.

Global-Cooling-Skyscraper-1020x610

Футуристичният дизайн на небостъргача ще прави външния му вид постоянно променящ се, в зависимост от това къде стои наблюдателят. Гледан от някой от полюсите, той ще изглежда вертикален, а гледан от екватора, ще изглежда хоризонтален.

Paolo Venturella Architecture са си поспестили техническите детайли относно проекта и не става много ясно как небостъргачът ще постигне своите дръзки цели, но дизайнът определено разпалва въображението за бъдещето на архитектурата, която обединява екологичното мислене и функционалността. Така или иначе проектът бе един от най-коментираните на конкурса за небостъргачи на eVolo – Skyscraper Competition 2016.

Графика: Paolo Venturella Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*