САЩ ревизира картата на сеизмичните рискове заради индуцираните трусове

Земетресенията, причинени от човешката дейност, вече ще бъдат включени в картите на сеизмичния риск на Геоложката служба на САЩ, съобщи агенцията в понеделник. Причината е рязкото увеличаване на трусовете, свързани с кладенци за обезвреждане на отпадъчни води, използвани от нефтената и газовата промишленост.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Сеизмограф, снимка: Z22, CC BY-SA 3.0

 

Картите на сеизмичния риск се използват от служители по управление на извънредни ситуации, както и от големите инженерни и проектантски организации, за да им дават насоки относно здравината и якостта на констукциите, които правят.

„Чрез включването на индуцираните от човека събития нашата оценка за земетръсните опасности се е увеличила значително в някои части на САЩ,“ заяви Марк Питърсън, началник на звеното по картиране на сеизмичния риск в Геоложката служба (USGS).

Около 7 милиона души в щатите от централната и източната част на Съединените щати живеят или работят в райони, застрашени от т.нар индуцирана сеизмичност. В някои части от тези региони щетите, причинени от земетресения, могат да са сравними с тези, наблюдавани в регионите с най-висока опасност, казаха от USGS.

Щатъкъ Оклахома е с най-голям риск от индуцираните земетресения. През 2015 година там са регистрирани общо 907 труса с магнитуд над 3.0, в сравнение с едва два труса от същия магнитуд през 2009 г. Увеличението на сериозните трусове се свързва с добива на изкопаеми горива и депозирането на отпадъчни води от сондажните кладенци. Регулаторите в Оклахома вече наредиха прекратяването на операциите за много такива кладенци.

От USGS посочиха, че комитетите по сградните регулации ще трябва сами да преценят доколко и как да включват индуцираните трудове в своите решения, отчасти защото тези явления са временни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*