Нулево-енергийната Biosphera 2.0 дава свободата да живееш почти навсякъде

Biosphera 2.0 е името на този дом на бъдещето, който си произвежда своя собствена енергия и може да даде на своите обитатели свободата да живеят навсякъде по света. Създаден от Zephir-Passivhaus – Италия в сътрудничество с италиански университети и институции, домът Biosphera 2.0 е експериментално панелно жилище, която произвежда толкова енергия, колкото консумира – благодарение на техники за пасивен дизайн и покривни слънчеви панели. Създаден за любителите на мобилността с екологично съзнание, Biosphera 2.0 сега ще бъде подложен на изпитание чрез едногодишно турне из Италия, в рамките на което където прототипът ще се появи на шест различни места и ще се обитава от над 20 души – като част от изследователски проект.

Biosphera-2.0-by-ZEPHIR-Passivhaus-Italy-11-1020x610

Със своята площ от 25 квадратни метра Biosphera 2.0 вече на пътя, започвайки от инсталация в италианския град Курмайор в подножието на връх Монблан. От там мобилният дом ще се появява за по два месеца в Аоста, Милано, Римини, Торино и най-накрая в Лугано, където къщата ще приключи своето пътуване. Изследователи от Aktivhaus, Политехническия институт в Торино, Университета на Вале д’Аоста, Zephir-Passivhaus Италия, както и швейцарците от Minergie ще събират, наблюдават и анализират Biosphera 2.0, следейки както данните за енергийната ефективност на къщата, така и обратната връзка от 24-те нейни обитатели в продължение на дванадесет месеца.

Създадена според енергийните стандарти Passivhaus и Minergie, къщата Biosphera 2.0 се базира на проект от една концепция, спечелила конкурс, разработена от студенти по архитектура при Политехническия институт в Торино.

Макар да е малко, нулево-енергийното жилище предлага всички стандартни удобства на нормалния дом, включително спалня, баня, хол, кухня, и открита тераса. Къщата се осветява с диодно осветление е е конструирана от устойчиво добит и сертифициран дървен материал.

Благодарение на своя пасивен дизайн и ефективна изолация Biosphera 2.0 може да се адаптира към различни условия на околната среда, като например градско замърсяване и температури от -21 градуса по Целзий през зимата до 39 градуса през лятото. Вътрешните температури се движат в границите на комфортните 21-25 градуса целогодишно, без нужда от външно отопление или охлаждане.

Своята обиколка на стойост 250 хиляди евро прототипната къща Biosphera 2.0 ще продължи до 28 февруари 2017.

Biosphera-2.0-by-ZEPHIR-Passivhaus-Italy-2-1020x610 Biosphera-2.0-by-ZEPHIR-Passivhaus-Italy-10-1020x610 Biosphera-2.0-by-ZEPHIR-Passivhaus-Italy-4-1020x610 Biosphera-2.0-by-ZEPHIR-Passivhaus-Italy-1-1020x610

Снимки: Biosphera 2.0

1 коментар

  1. 25кв. за жилище??? За каравана става, за едномесечно пребиваване, максимум.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*