МОСВ дава по 20 хил. лв на администрациите за закупуване на електромобили

Министерството на околната среда и водите ще субсидира с до 20 000 лева закупуването на електромобили и с 10 000 закупуването на „плъг-ин“ хибриди в структурите на държавната и общинската администрация. Програмата е пилотна и за да получат финансиране, административните структури ще трябва да кандидатстват.

DSC_4594-600-522

Програмта се реализира съвместно с НСОРБ и Националния доверителен екофонд. Стойността на проекта е 1 милион лева. Те ще бъдат разпределени между структури на централната администрация и общинските администрации.

Целта ни бе да въведем опростен механизъм за частично субсидиране, за да се помогне на администрациите да закупуват електрически и или плъгин хибриди,” обяви еко-министърът Ивелина Василева. Всяка администрация ще може да кандидатства за частичното субсидиране – за не повече от 3 превозни средства. Ако решат да купят електромобил, те ще получат 20 000 лева за кола. Ако изберат хибридна кола, ще вземат помощ 10 000 лева.

Общините ще могат да кандидатстват до 30 май. След това кандидатурите ще се оценяват на конкурентен принцип. „Това е е първата пилотна схема, която въвежда и принципа на зелена обществена поръчка”, поясни Василева. Ще бъдат използвани стандартизирани документи за провеждането на конкурса. Това означава, че резултатите от кандидатстването ще могат да станат ясни до две седмици след изтичането на крайния срок.

Чрез тази програма искаме да стимулираме публичните администрации да видят ползите от използването на превозни средства, които възможно най-малко вредят на околната среда”, посочи еко-министърът.

При среден годишен пробег от 20 хиляди километра разходите за зареждане са 720 лева за електромобил, докато за конвенционален бензинов автомобили биха били 3150 лева; освен това конвенционалните автомобили се нуждаят и от масла и други консумативи за 1000 лева средно годишно, докато при електромобилите тези разходи са нулеви – това прави електромобила 6 пъти по -икономичен в дългосрочен план“, казаха от МОСВ.

Два са критериите, по които ще се класират проектните предложения: единият са очакваните екологични ползи, а другият – очаквани икономически ползи, обясниха от НДФ. Решението е ще се базира на информация за планирания пробег през годината.

За успеха на програмата ще се съди по заявения интерес, броя на кандидатите, броя на отпуснатите субсидии, посочи още Василева. Ако резултатите от пилотния проект се счетат за добри, МОСВ ще мисли и за програма за финансово стимулиране на гражданите при закупуване на еко-автомобили.

НДФ ще има ангажимент да прави мониторинг на изпълнението на програмата след придобиването на екологичните автомобили на държавните структури. Ще се събира информация за пробега на колите и тяхното използване като цяло.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*