Пилотен завод ще превръща CO2 в материали за строеж на къщи и улици

Извличането на въглерода от атмосферата ще бъде от решаващо значение, ако искаме да забавим ускореното изменение на климата. Докато технологиите за улавяне на въглерода се подобряват, някои специалисти сериозно мислят какво да се прави с такова количество CO2. Какво би станало, ако можем от него да правим полезни материали като например строителни материали?

brick-258938_960_720

Вече има няколко инициативи, които изследват тази идея. Една от тях е нов проект, стартиран тази седмица, който търси начин да превръща CO2 в популярни строителни материали. Пилотен завод в Университета на Нюкасъл в близост до Сидни, Австралия, ще подложи на изпитание търговския потенциал на минералната карбонизация. Това е процес на химическо свързване на CO2 с минерали, съдържащи калций или магнезий, при което се образуват стабилни материали.

Заводът ще се смесва CO2 с натрошени скали от серпентинит, за да се създава магнезиев карбонат, който може да се използва за производство на строителни материали като цимент, павета и гипсокартон.

Този процес на карбонизация може да бъде начин за „трайно и безопасно обезвреждане на CO2 и създаване на полезни продукти“, казва Клаус лакнер, директор на Центъра за отрицателни въглеродни емисии в Държавния университет в Аризона, Темпе, който е пионер в лабораторните изследвания на минералната карбонизация.

Процесът се случва по естествен начин, когато скалите биват изложени на досег с СО2 от въздуха. Това постепенно „изветряне“ е помогнало да се намали CO2 в атмосферата в древността, сваляйки ги до нива, които са достатъчно поносими за развитието на живота, обяснява Джеф Брент, старши учен в Orica – производител на експлозиви, който ще доставя на пилотния завод CO2. Но ние нямаме милиони години, за да изчакаме геологията да се отърве от излишния въглерод в атмосферата. „Става въпрос за превръщането на естествения процес в процес с промишлен мащаб в рамките на времето, с което разполагаме“, казва Брент.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*