Огромeн слънчев масив в Доминиканската република ще е най-големият на Карибите

Нов проект за добив на слънчева енергия в Доминиканската република скоро ще се окаже най-големият по рода си на Карибите. Проектът Монте Плата, кръстен на столицата и провинцията, в която се намира, е 33,4-мегаватова фотоволтаична слънчева система, която ще призвежда пет пъти повече чиста енергия, отколкото нацията генерира в момента. С увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници островната държава, което има оскъдни енергийни запаси, ще бъде в състояние да намали значително нуждата си от внос на горива. Така тя ще може да направи „жабешки скок“ напред към икономическа независимост.

Monte-Plata-889x592
Снимка: Phanes Group

 

Проектът ще утрои броя на слънчевите панели в Доминиканската република, добавяйки 132 000 панела за производство на повече от 50 000 мегаватчаса чиста енергия всяка година. Всички те ще бъдат включени в мрежата електропреносната мрежа в страната. Освен това проектът Монте Плата ще генерира 1300 работни места, по-голямата част от които „местни“ – на или в близост до мястото на инсталацията. Базираната в Дубай международна фирма Phanes Group,, която има активни проекти в Близкия изток и Европа, е разработчик на Монте Плата и ще извърши инсталацията.

Соларният масив в Монте Плата се сочи за „билет“ за островната държава към нейната икономическа и енергийна независимост. След като вторият етап на строителство бъде завършен, което се очаква до края на тази година, производството на слънчева енергия в малката страна ще се увеличи петкратно. Мартин Хауптс, главен изпълнителен директор на Phanes Group, казва, че слънчевият масив ще бъде от полза за гражданите съвсем пряко. „Тъй като по-голямата част от Карибите са подлвастни на скъпия внос на горива,“ казва той, „слънчевата енергетика има потенциала да освободи тези островни нации от икономическата и енергийната зависимост, увеличавайки енергийната сигурност и намалявайки емисиите на парникови газове, като в същото време подпомага местната общност.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*