Художничка рекламира домашно отглеждане на компостиращи червеи

Компостиращите червеи могат да помогнат на домакинствата да намалят своите парникови емисии, като изяждат хранителните отпадъци и тези от хартия, които иначе биха генерира метан из депата за боклук. Локално отглежданите, в домашни условия, червеи могат да трансформират битовите органични отпадъци в богата, питателна тор, която да бъде слагана в саксиите на стайните растения или да подхранва местните градини, дървета, тревни площи. За да развием такива симбиотични взаимоотношения с червеите обаче е необходима известна пренастройка. Художничката Ейми Янгс се е заела с тази задача. Тя е решила да създаде поредица от произведения на изкуството, предназначени да помогнат на хората да възприемат червеите като потенциални съквартиранти.

Me-and-the-Machine-for-Living-Interdependently-700x610

Нейната серия „Удобства с червеи“ се основава на стара концепция за вграждане на уредите по начини, при които се скрива недотам красивата гледка на дадена машина, като се вгражда естетични във вътрешното пространство на кухнята. Дизайнът на „Удобства с червеи“ функционира като омекотяващ интерфейс, който да ни помогне да свикнем с идеята да живеем съвместно с червеевите екосистеми.

machine-for-living-interdependently-600x610

За целта съдовете биват „скрити“ в различни вътрешни елементи – плюшени мечета, растителни саксии или тенджери за готвене – а през това време червеевите екосистеми работят, за да отърват домовете от хранителните и хартиените отпадъци, превръщайки го в богата тор за стайните ни растения.

WormCozyTeddyBearTamer

За да привлече повече хора към идеята, художничката е създала изложба на червееви „проекти“, с различни форми на изкуство като рисунки, направи-си-сам инсталации, музика и др. – все в чест на връзката между хората и червеите. Един от най-популярните проекти е „Селфи с червеите“ – фотобудка, която дава възможност на хората да позират за селфи с живи компостиращи червеи.

WormCozyCookpots

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*