Моретата могат да се вдигнат повече от очакваното

Глобалното морско равнище може да се покачи почти два пъти повече от прогнозираното досега, според ново проучване, публикувано в четвъртък. Според него, ниско разположените крайбрежни градове са изправени пред изчезване до края на века.

Морското равнище може да се покачи с 0,9 м във времето до 2100 г. Само заради топенето на антарктическия лед. Това следва да се „добави“ към вече прогнозираните 90 см покачване, се казва в изследването на двама американски изследователи, което бе публикувано в научното списание Nature.

st-malo-989948_960_720

Същото това топене на антарктическия лед може да добави близо 15 метра към морското равнище до 2500 г.

По-раншната, общоприета прогноза беше направена от Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата през 2013 г. Оценката беше, че нивото на световния океан ще се вдигне с повече от 90 см. до 2100 г.

Новата оценка може да „се окаже проклятие за много от ниско разположените крайбрежни градове“, заяви съавторът на проучването Робърт Де конто, професор по геонауки в Университета на Масачузетс. Бостън например ще стане свидетел на покачване на морското равнище с повече от 1.5 метра до края на века, каза той.

Други градове, разположени по ниските крайбрежни зони и изложени на опасност от покачването на морското равнище, са Лондон, Ню Йорк, Шанхай, Хонг Конг, Сидни, Венеция.

Въпреки, че прогнозните ситуации са „най-лошият възможен сценарий“, те „трябва да се разглеждат съвсем сериозно“, предупреждават учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*