Стара мина в Ню Мексико става соларна електроцентрала

Стара мина в Ню Мексико, разположена на земя, притежавана от Chevron, ще бъде превърната в соларна електроцентрала. Тя ще е с капацитет 1 мегават и трябва да бъде завършена до края на годината.

Това не е класически проект за соларна фотоволтаична инсталация, отбелязва Cnet News, съобщавайки за договора между Chevron и местните власти в Ню Мексико. Соларната електроцентрала ще е „хепиенд“ на една дълга история за минно дело, черна работа, замърсяване и ново поколение опити да се изкупят стари грехове чрез добавянето на щипка нова подправка – зелената технология. Стартирането на този соларен проект всъщност е резултат от десетилетия жалби, оплаквания, разследвания, срещи на местната общност, както съдебни дела за замърсяване на водата и почвата около мината.

Сега мината, която е значителен източник на заетост за местното население още от 1920 г. насам, отново ще произвежда енергия, но по нов начин. Тя е собственост на Chevron Mining, поделение на Chevron. В подземната част на мината се добива молибден – примес за стоманените сплави, като тази част от мината работи и сега.

Откритата част от мината пък, функционирала от 1965 до 1983, е привлякла вниманието на щатската агенция по защита на околната среда, в крайна сметка ще бъде превърнато в соларна централа, за да спре да замърсява околната среда. По оценка на еко-агенцията, тази част от мината е бълвала ежегодно по 328 милиона тона отпадъчни скални отломки – материя, която би могла да допринася за в създаването на киселина, застрашаваща водите в региона. Еко-агенцията е изготвила огромен доклад с решение откритата част от мината да спре функционирането си окончателно, както и с препоръки за почистване на района. Мерките предвиждат монтиране на нови системи за пречистване на водата, общсужващи действащата мина за молибден, премахване на замърсената почва, събиране на замърсената подпочвена вода и др.

Именно като част от мерките на еко-агенцията за почистване на района на мината Chevron ще инсталира и фотоволтаичната електроцентрала. Тя ще се състои от 175 соларни панела, разположени на площ от 20 акра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*