Google, Apple, Microsoft и Amazon се изправят срещу енергийните гиганти на САЩ

Технологичните компании Google, Apple, Microsoft и Amazon дружно обявиха подкрепата си за правителството на Обама в съдебно дело, което атакува прословутия план за борба с климатичните промени. Хай-тек гигантите заявиха, че планът е необходим за сбъдването на прехода към по-чиста енергия.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Като големи потребители на енергия, фирмите подали съвместна декларация във федералния апелативен съд в окръг Колумбия подкрепят Агенцията за защита на околната среда, която защитава своя План за чиста енергия в съдебно дело. То е заведено от индустриална група, съставена от повече от половината от енергийните фирми на САЩ.

„Планът за чиста енергия отразява разумни и постижими предложения за увеличаване на възобновяемите източници в енергийния микс на страната,“ пишат ИКТ фирмите в декларацията си до федералния съд.

Регламентът има за цел да намали въглеродните емисии от енергийния сектор на САЩ до 2030 с 32 процента под нивата от 2005 г. Планът насърчава всеки щат да замени мръсните изкопаеми горива с чисти енергийни източници. Документът се счита за основен основният инструмент, с който САЩ ще работи за посрещане на целите си за намаляване на емисиите – цели, заложени и в споразумението от Париж 2015.

Високотехнологичните компании, които разчитат до голяма степен на енергията от възобновяеми източници за захранване на своите центрове за данни и други информационни инфраструктури, посочиха, че Планът на еко-агенцията ще помогне на всички предприятия „да инвестират и да се възползват от чиста енергия“.

По-рано през седмицата АЗОС подаде документ от 200 страници, с които защити Плана. В него се казва, че въглеродните емисии представляват „монументална заплаха“ за здравето и благосъстоянието на американците.

В петък 44 настоящи и бивши сенатори, както и 164 настоящи и бивши дипломати и държавници, подкрепиха еко-агенцията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*