ВЕИ вече покриват 57% от потреблението на Шотландия

Повече от половината от електроенергията, консумирана в Шотландия миналата година, е добита от възобновяеми енергийни проекти. Това е повече от заложената цел от 50 на сто, определена от Съвета на министрите.

renewable-energy_wind-turbine_SXC_HU

Статистика публикувана от Министерството на енергетиката и изменението на климата във Великобритания, показва, че проектите за възобновяема енергия в момента генерират 57,7 на сто от енергията, необходима на Шотландия.

Най-новите данни показват, че енергията, произведена от възобновяеми енергийни проекти в Шотландия, е нараснала с 15,2 на сто през миналата година до 2.9 тераватчаса (Twh). Шотландският възобновяем капацитет е достигнал 7,7 гигавата през 2015 г., което прави ръст от 5,5 на сто или 0,4 GW спрямо 2014 г. Повече от половината от това увеличение се дължи на „мащабното разполагане на допълнителен соларен фотоволтаичен капацитет през цялата година“.

Министерството на енергетиката и изменението на климата на Обединеното кралство пък посочи, че делът на производството на ВЕИ електроенергия като цяло във Великобритания е нараснал до 24,7 на сто през миналата година – в сравнение с 19,1 на сто през 2014 г.

Местната индустриална организация на ВЕИ фирмите в Шотландия заяви, че, според новите данни, сега Шотландия е изминала повече от половината от пътя към своята цел за 100 добив на електроенергията от възобновяеми източници до 2020 г.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*