Умният град Масдар е на път да стане призрачен

Умният град Масдар трябваше да бъде илюстрация на бъдещето на устойчивите градове и, за известно време, беше постигнал това. След повече от десетилетие разработване планираната „смат“ общност в покрайнините на Абу Даби обаче изглежда по-скоро провал спрямо заложените първоначални цели, пише Inhabitat. Сега това, което можеше да бъде бляскавата перла на Обединените арабски емирства, е на път да се превърне в призрачен зелен град.

Masdar_city_under_construction_2012
Строежи в Масдар през 2012 г. Снимка: Jan Seifert, CC-BY-2.0

 

Планираният въглеродно неутрален град първоначално трябваше да бъде завършен през тази година. Развитието до момента обаче показва, че той далеч не е завършен. Много от мениджърите на проекта обръщат гръб на първоначалния план. Крис Ван, мениджър на дизайна на града, признава, че няма начин общността може да достигне своите нулевовъглеродни цели, дори ако сградите бъдат завършени напълно. „Няма как да натикаме възобновяемата енергия в града, само за да оправдаем едно определение, създаден в рамките на ограничения“, каза той. „Към днешна дата това не е нулевоенергийно бъдеще, а е около 50 процентово“.

Тези дни „градът на бъдещето“ Masdar City се обитава единствено от студенти от Института за наука и технологии – около 300 души. Това е далеч от визията за устойчив град. По замисъл той трябваше да побере около 50 000 жители и допълнителни 40 000 работници, които идват от града да работят на това място. Проектиран от Foster + Partners и подкрепен с инвестиции 22 млрд долара от държавната инвестиционна компания на Абу Даби, Masdar City трябваше да бъде символ на чистата енергия в градската среда.

Само пет процента от първоначалния план за града е построен до момента, въпреки „разтегнатите“ във времето планове, според които тук трябваше да са събрани най-съвременните зелени офис сгради. Около 300 компании, включително Siemens, GE Ecomagination и Lockheed Martin, имат присъствие в Masdar City днес, ала за повечето от тях изглежда, че това присъствие е повече на думи – без сериозни планове за бъдещо присъствие.

Разработчиците на проекта изтеглиха датата на приключване на проекта от тази година за 2030 г., но изглежда се отказаха от нулевоенергийната цел.

1 коментар

  1. Този тип проекти са чисто и просто Понци схеми.

    Арабските шейхове са си прости. Комбинирано с паниката, че петролът им свършва, се хвърлят да инвестират като невидели. В общия случай парите им отиват в нерентабилни проекти.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*