Децата, които отиват пеш на училище, са по-концентрирани

„Някога започвахме училище с гимнастика – „утринна ведрина“ – а днес децата започват училище с изпушване на цигара в задния двор“, коментира наскоро някой в социалните мрежи. А колко е по-добре денят да започва с малко раздвижване!

Датско проучване показва, че малко упражнения – дори и мъничско – имат огромно въздействие върху учебния процес след това. Гимнастиката помага за по-добра концентрация, когато се седне над кнгите впоследствие, обяснява водещият автор на изследването Нейл Егелунд от университета „Аарус“.

backpack-1149461_960_720

Съвсем не е нужно да става дума за чудовищно спортно занятие, а за малко раздвижване. Това може да означава дори ходене пеш до училището, стига то да не е твърде далеч.

В своето проучване датчаните са установили, че ходенето пеш до училище носи много ползи за децата. То им позволява повече взаимодействие с връстници и съученици, повече свободни разговори с родителите, приучаване към различни начини на придвижване, подобряване на способността за ориентиране. Естествено, най-видимият резултат от подобен подход е свикването на децата с по-устойчив начин на придвижвне из града – извод в духа на наскоро установеното, че ако родителите прекарват повече време на открито, и децата им ще правят това.

Изданията „The Globe“ и „Mail“ пишат, че ходенето пеш до училище носи много ползи и се свързва с подобреното представяне в училище и социализацията“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*