Чао, литий, здравейте батерии от бактерии!

solonglithiuВъзобновяемите енергийни източници набират скорост и с тях расте и търсенето на начини за съхраняване на получената енергия – при ниски разходи и чрез по-щадящи околната среда начини. Сега учени съобщават в специализираното списание „Журнал за екологични науки и технологии“ за нова и забележителна разработка в посока към тази цел: акумулаторна батерия, съставена от бактерии.

Слънчевата и вятърната енергия и други възобновяеми енергийни източници набират скорост, докато отделните страни работят за намаляване на емисиите на парникови газове и зависимостта от петрола. Но слънчевата светлина и вятърът не са постоянни. Затова потребителите не могат да разчитат на тях 24/7. Съхраняването на енергия от вятър и слънце може да направи възобновяемите източници по-надеждни, но сегашните технологии като литиево-йонните батерии са ограничени заради проблеми с безопасността, високи разходи и други фактори. Сам Моленаар и колегите му от Университета във Вагенинген и Ветсус (Холандия) са намерили едно различно и устойчиво решение.

Изследователите са събрали, за първи път, два отделни микробни енергийни системи: една, която използва бактерии за образуване на ацетат чрез електричество, и една, която преобразува произведения ацетат обратно в електричество. Изследователите успешно заредили такава батерия – в продължение на 16 часа – и използвали заряда от нея в следващите 8 часа. Така те имитирали приблизително дневно-нощния цикъл на работа на системите за производство на слънчева енергия. Учените повторили схемата на зареждане и разреждане многократно. На база наблюденията си те са на мнение, че енергийната плътност на микробната батерия може да бъде конкурентна на „конвенционалните“ технологии. Някой ден подобна батерия може да ни помогне да съхраняваме енергия от местни възобновяеми източници безопасно и при по-ниска цена в сравнение със сегашните възможности.

Биоелектрохимичните системи притежават потенциал за превръщане на на електрическата енергия в химикали чрез микробна електросинтеза (МЕС) и за предоставянето на електрическа енергия чрез окисляване на органика чрез използването на микробни горивни клетки (МГК). Новото изследване осигурява доказателство за концепцията за микробна акумулаторна батерия (МАБ), която позволява съхранение на електричество чрез комбиниране на МЕС и МГК в една система. Батерията е показала стабилна работа и производителност в продължение на над 15 дни. Ацетатът е основният енергоносител. Енергийна плътност е около 0.1 кВтч/м3, а номиналната мощност по време на разреждане е 190 W/м3.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*