ВЕИ с рекорден растеж през 2015 г.

Капацитетът за добиване на възобновяема енергия е нараснал с рекордните 8,3% през 2015 г. в световен мащаб, според доклад, публикуван четвъртък от глобалната организация за зелена енергия. „Към края на 2015 г. w света съществуват 1985 GW капацитет от възобновяеми източници“, заяви Международната агенция за възобновяема енергия IRENA в изявление.

res-res

Докладът на организацията, базирана в Абу Даби, говори за увеличение от 152 GW през миналата година и го определя като „най-високия темп на нарастване, регистриран досега“. Вятърната и слънчевата енергия са водещи за този растеж, което „се дължи в голяма степен на продължаващия спад в разходите за тези технологии.“

„Разгръщането на възобновяемата енергия продължава да набира скорост из пазарите по целия свят, дори в ерата на ниските цени на петрола и газа,“ заяви генералният директор на IRENA Аднан Амин. „Спадащите разходи за технологиите за възобновяема енергия, както и множеството икономически, социални и екологични фактори, работят в полза на възобновяемите източници“, каза той.

Капацитетът за добив на вятърна енергия е нараснал със 17 на сто, или 63 GW. Водещ фактор е „спадът на цените на наземните турбини с до 45 на сто от 2010 г. насам,“ се казва в доклада.

Соларните мощности са нараснали с 37 на сто, или 47 GW, след като цените на соларните модули спаднаха осезаемо.

За сметка на това водноелектрическият капацитет се е увеличил само с три процента. Системите за биоенергия и геотермална енергия са се увеличили с по пет процента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*