Lightsource представи нов метод за почистване на PV панели

Lightsource Renewable Energy обяви, че е разработила нов инструмент, способен да почиства до 10 пъти повече слънчеви панели на ден в сравнение с конвенционалните подходи на миене.

Базираната в Лондон компания, освен че е един от най-големите разработчици на соларни проекти във Великобритания, се занимава и с услуги по експлоатация и поддръжка на проекти с общ капацитет над 1100MW. Фирмата заяви, че системата за почистване ще помогне да се гарантира най-добрата възможна производителност на PV масивите, които поддържа.

o-m-clean-machine-in-action-at-ermine-street-solar-farm-580x358

Системата използва вода под налягане, която се пръска като мощен спрей, в съчетание с четка с въртяща се глава. Те са монтирани на трактор. Така се отмиват калта, прахта и налепите по слънчевите панели – при това със значително по-малко вода в сравнение с традиционните методи на миене. Според фирмата, системата й може да бъде адаптирана за използване на различни машини и всевъзможни места.

Новата система е била подложена на продължително тестване, за да отговари на стандартите на независимата немска техническа организация TUV, което ще гарантира, че системата не вреди на модулите, не намалява производителността им и не създава микро пукнатини в материалите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*