Израел вижда $8 млрд. икономически ползи от намаляването на CO2 емисиите

Правителството на Израел единодушно одобри план за намаляване на парниковите газове и повишаване на енергийната ефективност в полза на икономиката.

Правителствените служители очакват кумулативна полза за икономиката на Израел в размер на повече от 30 милиарда шекела – над 8 милиарда долара, обявиха министерствата на финансите, енергетиката, околната среда и икономиката.

haifa-602848_960_720

„Възнамеряваме да продължим да инвестираме в ресурси, необходими за по-нататъшното намаляване на замърсяването на въздуха и емисиите на парникови газове“, заяви финансовият министър Моше Калон.

Според плана, който следва миналогодишния договор за климата от Париж, Израел ще предостави 500 милиона шекела във вид на гаранции по заеми за насърчаване на енергийната ефективност, както и 300 милиона шекела безвъзмездни средства за проекти, които ще доведат до по-висока ефективност в индустрията, бизнеса и общините.

Израел се ангажира с намаляване на емисиите на парникови газове на глава от населението до 7.7 tCO2e (тона CO2 еквивалент) до 2030 г. Това представлява намаление от 26 процента в сравнение емисиите през 2005 г.

Министрите от кабинета заявиха, че ще разгледат различни начини за намаляване на употребата на въглища. Те проучват и мерки за подобряване на транспорта, така че той да е по-ефективен и с по-кратко време за пътуване. Правителството се е заело и да създаде екип, който да премахне пречките пред развитието на сектора на чистите технологии в Израел. Предвиждат се данъчни стимули за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници и стимулиране на проекти за устойчиво строителство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*