След Хърватия и Франция се отказа да търси нефт в Средиземно море

Френският министър на околната среда и енергетиката Сеголен Роял взе решение за незабавното налагане на мораториум върху разрешенията за проучване за въглеводороди в Средиземно море. „Като се имат предвид драматичните последици, които могат да повлияят на цялото Средиземно море при евентуална авария с петролните сондажи, Сеголен Роял реши да приложи незабавен мораториум върху проучванията за нефт в Средиземно море, както в териториалните води на Франция и в нейната изключителна икономическа зона“, гласи изявлението на кабинета, тиражирано от френските медии. Роял ще поиска „удължаване на този мораториум за цялото Средиземноморие по Конвенцията от Барселона за опазване на морската среда и средиземноморското крайбрежие“.

natural-gas-863229_960_720

С това решение Франция последва примера на Хърватия, която през януари миналата година прекрати проучванията за нефт в морето с решение на министър-председателя Тим Орешкович. Тогава той представи програма, с която обяви „мораториум върху проучването и добива на въглеводороди“ в зоната на Адриатическото крайбрежие. Забраната обхваща дейностите, свързани с търсене на газ и нефт.

Италианското правителство също може да „последва примера на французите и на хърватите, като вземе решение да наложи незабавно мораториум върху проучването за въглеводороди в Средиземно море“. Нарочно създадена комисия, наречена „Гласувайте за спиране на сондажите“ е поискала среща с премиера Матео Ренци в търсене на решение чрез референдум за „енергийна независимост и утвърждаване на модел на устойчиво развитие“. В края на миналата година Италия и Малта постигнаха неформално споразумение за прекратяване на сондажите в част от средиземноморската зона на югоизток от Сицилия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*