Тънки като хартия слънчеви клетки могат да се отпечатват и захранват света

Учени от австралийската организация за научни и индустриални проучвания CSIRO, Университета в Мелбърн и университета Монаш са разработили тънки като хартия, органични соларни клетки, които могат да се отпечатват и които са в състояние да захранват дребни електронни устройства – а защо не и да задоволяват енергийните нужди на развитите и развиващите се страни.

Flex-solar-768x276

Според уебсайта на проекта, „Органичната фотоволтаична клетка е енергийна технология, която има потенциала да намали драстично зависимостта от традиционните източници на електрическа енергия в развитите страни като Австралия,“ пише на сайта на проекта. В същото време тя може да осигури евтини и лесни за разгръщане системи за добиване на електрическа енергия за отдалечени райони, които са извън обхвата на електропреносните мрежи, в развиващите се страни“.

Евтината, лека и гъвкава соларна клетка може да бъде отпечатвана върху фолио, така, че да бъде полу-прозрачна. Така тя би могла да се използва за захранване на цял небостъргач, да се полага директно върху пластмаса за вграждане в носима електроника като смартфони и лаптопи. Може да се отпечатва и върху традиционни материали за жилищно строителство като например покривни плоскости, така че да се използва за захранване на някои от най-отдалечените райони на света, които нямат достъп до електричество.

solar-cells-csiro-600x250

„Капаци за iPad, кутии за лаптопи, кожи за iPhone – те мгоат да служат не само за защита на електрониката, но и за събиране на енергия и за захранване на същата тази електроника“, казва д-р Фиона Шолс, старши изследовател в CSIRO. „Соларната клетка е много евтина. Начинът, по който изглежда и работи, е доста по-различен от конвенционалните силициеви покривни панели. Тя може да се направи така, че да бъде полу-прозрачна – може да се използва за тонирани прозорци например. Ние ги отпечатваме върху пластмаса по, повече или по-малко, същия начин, по който отпечатваме пластмасовите банкноти. Свързването на всички соларни елементи е просто като свързването на батерия“.

3 коментара

  1. Ако са полупрозрачни, тези квадрати могат да паднат драстично, защото фотоелеменитете се нареждат многопластово един върху друг…… и тогава става страшно!?!?

  2. Дайте малко технически данни де, въпреки че аз много добре се ориентирам от площта и знам какво може да се постигне с определени размери, които са в състояние да захранват дребни електронни устройства – а защо не и да задоволяват енергийните нужди на развитите и развиващите се страни. С една дума да ти дозарежда батерията на GSM, лаптопа, таблета, т.е. мощности от порядъка на ватове, докато за киловати са необходими доста кв.м. панели или клетки. Например при добро слънце за 3 квт ви трябват 80 кв.м панели. Де Илия на кирия! Виж за неелектрифицирани места е по-добър този вариянт, но с акумулаторите, с инверторите и т.н.

  3. На мен не ми изглеждат като клетки, по-скоро като панели.
    Клетката е друго нещо,направете справка, моля!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*