Недостиг на инвертори мъчи фотоволтаичния бизнес

От известно време на пазара на фотоволтаици се говори за недостиг на инвертори. Тарифите за изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) изисква източниците да са „на линия и да произвеждат електричество“ – а ако няма инвертори, това няма как да се случи.

Ето, че вече има и потвърждение на проблема. От писмо на Марко Вернер, главен търговски и маркетингов директор на SMA – производител на фотоволтаични инвертори – се разбира, че такъв недостиг действително съществува.

Ситуацията на пазара на фотоволтаични (PV) инвертори е тежка през последните седмици, казва се в писмото, до което са се добрали някои щатски медии. „Както знаете, глобалният пазар в момента изпитва остър недостиг на полупроводникови и електронни компоненти, – казва Вернер в писмото. – Причината е, че полупроводниковата индустрия по същество намали своите производствени капацитети миналата година заради финансовата и икономическата кризата. Въпреки това оттогава насам търсенето на електронни компоненти, особено в автомобилната и развлекателната индустрии, отново значително се увеличи. Последствие от намаления капацитет и последвалия недостиг е драматичното забавяне на времето за доставка за тези компоненти. Макар че ситуацията ощетява много производствени сектори, производството на соларни инвертори е най-тежко засегнато.“

По-нататък Вернер обяснява, че подобно на всички свои клиенти и самият производител на инвертори при разписването на своите производствени планове е разчитал на графиците,които полупроводниковата индустрия първоначално им е предоставила. Самата фирма има много заявки и има нужда да удвои капацитета си. Заради проблема на колегите си обаче най-високото производствено равнище, което е реално постижимо, съответства на това от края на 2009 година и няма никакъв шанс за удвояване.

През последните дни фирмата е получила известия от различни производители на полупроводникови компоненти, че няма да успят да спазят сроковете, които са заложили, за доставка на заявените количества. Предвид ситуацията, казва Вернер, „ние сме принудени да търпим известни последствия от това: ще трябва до 30 юни да преразгледаме нашите планирани количества за доставка и ще ви информираме какви количества ще сме в състояние да доставим, за да можем поне да ви дадем някаква сигурност в планирането на материалите“. След това той посочва, че фирмата ще се постарае да продължи да доставя инвертори навреме, но най-вероятно няма да смогне да достави всички заявени количества по график. Новите графици се изготвят съобразно количествата, за които фирмата е сигурна, че може да достави.

За недостига признават и други производители на инвертори. „По време на рецесията много полупроводникови производители намалиха продукцията, съкратиха служители, редуцираха оборудването си. След това търсенето се увеличи по-бързо, отколкото някой е очаквал, но компонентните доставчици не са подготвени да се справят с това“, казва Джо Скарси от производителя на микроинвертори SolarBridge.

От SolarEdge допълват, че ситуацията се утежнява от планираното намаляване на тарифите за преференциално изкупуване на ВЕИ енергия в Германия. Намаляването влиза в сила от началото на юли. Решението предизвиква рязък скок в търсенето на инвертори, тъй като инвеститорите в Германия бързат да завършат проектите си преди датата, когато ще влезе в сила намалението.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*