Учени от MIT правят слънчеви панели от окосената трева

Какво би станало, ако генерирането на слънчева енергия у дома изисква съвсем малко повече от това да смесиш останките от окосената трева с малко евтини химикали? Точно това е измислил един учен от MIT – изследовател на име Андреас Мершин. Той смята, че създаването на соларна клетка може да е точно толкова лесно, колкото смесването на какъв да е зелен органичен материал (окосена трева, селскостопански отпадъци) с шепа потребителска химия. Направил го е сам – и боядисал своя покрив с подобна „фотоволтаика“. Ако ефективността на системата на Мершин се подобри, този вид слънчева технология може да направи електроенергията евтина и достъпна за всички, което е особено ценно за живеещите далеч от електропреносна мрежа.

grass-977351_960_720

Като цяло биофотоволтаиката – системите за генериране на енергия чрез фотосинтеза – има неограничени възможности, но засега повечето от съществуващите технологии са много скъпи и все още твърде далеч от пазара. В проучване, публикувано в сп. „Научни доклади“, Мершин и неговите колеги изследователи описват процес на „отвличане“ на молекулите PS-I, които са отговорни за фотосинтезата. По думите на учения, „за да накараме тези молекули да работят за нас, ние трябва да извлечем протеина, който е в основата на фотосинтезата, и да го стабилизираме, така че да продължи да работи в соларния панел“.

Така Мершин и неговият екип разработили сложна наноструктура от титаниев диоксид, поддържан от наножички, които пренасят тока. Системата е в състояние да конвертира само 0,1 процента от слънчевата енергия в електричество – това е доста по-добре от повечето досега разработвани системи за биофотоволтаика – но подобен процент ще трябва да бъде подобрен значително, за да може технологията да стане полезна.

Пробивът „носи обещание за евтина и екологично чиста слънчева енергия“, според проучването. Мершин се надява, че в рамките на няколко години хората в отдалечените ферми и села ще могат просто да вземат окосеното сено или трева и да го смесят с малко битова химия, след което да боядисат покривите си със сместа и да добиват електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*