Мериленд забрани неоникотиноидите

Законотворците в щата Мериленд, САЩ, се споразумяха за финална версия на Закон за защита на опрашителите в Мериленд. Законът цели да прекрати употребата неоникотиноиди – широко използван клас пестициди, за които вече е доказано, че имат отрицателно въздействие върху медоносните пчели. Ако проектозаконът – който сега отива на бюрото на губернатора на Мериленд Лари Хоган – влезе в сила, това ще превърне Мериленд в първия щат в страната, който кодифицира подобна защита за пчелите на ниво щат.

honey-bee2

През изминалата година Мериленд е загубил 61% от пчелната си популация, по данни на американската агенция по безопасност на храните.

Тъй като Мериленд страда от подобни забележителни загуби на пчелни семейства, законопроектът събра огромна обществена подкрепа в рамките на законодателния процес – и то далеч не само от пчеларите и екологичните организации, но и от стопански сдружения, организации за качеството на водата и др. Проучване от 2015 г. показа, че е налице „огромна избирателска загриженост относно рисковете от пестицидите“, както и огромна подкрепа за политиките, които биха ограничили неоникотиноидите.

Законът за опазване на опрашителите в Мериленд представлява само частична забрана на неоникотиноидите. Някои – най-вече такива, които са обучени да използват пестициди, като фермерите и ветеринарните лекари – все още могат да прилагат неоникотиноиди. Но потребителите, като например тези, които пръскат с пестициди домашната си градина, вече няма да могат да купуват неоникотиноиди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*