Топенето на ледените шапки на Земята изменят въртенето около оста й

Глобалното затопляне променя начина, по който Земята се върти около своята ос, установи ново проучване на НАСА.

Топенето на ледовете, особено в Гренландия, променя разпределението на тежестта на Земята. Това е довело до промяна на курса на движение на Северния полюс и на колебанието, наречено „полярно движение“, според проучването, публикувано в петък в списание Science Advances.

iceberg-471549_1280

Учени и навигатори измерват с точност движението на полюса и на полярното движение от 1899 г. насам. През почти целия 20-ти век тези движения едва доловимо се изместват – в посока към Канада. Това обаче се е променило през последните години и сега изместването е към Англия, според водещия автор на проучването Суренда Адхикари от Лабораторията по реактивно задвижване в НАСА. „Неотдавнашната промяна на посоката … е много драматична,“ каза Адхикари.

Макар че учените казват, че промяната е безвредна, тя не е без значение. Джонатан Оверпек, професор по геонауки в университета в Аризона, който не е част от изследването, заяви, че „това подчертава колко реално и огромно влияние оказват хората върху планетата“.

От 2003 г. насам Гренландия губи по над 272 трилиона килограма лед годишно. Това се отразява на начина, по който Земята се върти – така, както се върти фигурист, когато вдига крака си, докато върти по време на изпълнението си, обясни ученият от НАСА Ейрк Айвинс, съавтор в проучването. Наред с това Западна Антарктида губи по 124 трилиона кг лед годишно, а източната част натрупва около 74 трилиона кг лед годишно. Всичко това допълнително влияе на наклона на оста на Земята и полярното движение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*