US еколози настояват за стандарт за емисиите на самолетите

Три екологични организции в САЩ заведоха дело срещу Агенцията за защита на околната среда, настоявайки за по-бързи действия за определяне на ограничения за емисиите на парникови газове от американските самолети.

aircraft-1023968_960_720

„Справедливост за земята“, „Центъра за биологично разнообразие“ и „Приятели на Земята“ заведоха делото, за да принудят агенцията да завърши своята „констатация за заплахата“ – стъпка от процеса на изготвяне на правила в еко-агенцията, която ще позволи на органа да регулира емисиите на въглероден диоксид от американските самолети.

Всяко „безпричинно забавяне“ в определянето на стандарт за вредните емисии от въздухоплавателните средства нарушава закона и задълженията на еко-агенцията съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, се казва в мотивите към делото.

Емисиите на въглероден диоксид повишават средните глобални температури, допринасяйки за изменението на климата на планетата. Американските самолети генерират около 3 процента от всички CO2 емисии в САЩ. В момента няма ограничения за парниковите емисии от въздухоплавателни средства. За сметка на това очакванията са, че емисиите от авиационния сектор ще се утроят до 2050 г., ако няма регулации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*