LED светофарите в Пловдив пестят двойно от сметки за ток

От началото на годината Община Пловдив е спестила над 30 хил. лв. от сметките за ток на светофарните уредби в града, тъй като електропотреблението им е намаляло наполовина. Това съобщи заместник-кметът по транспорт инж. Златин Велев.

svetofari_4

Спестяването се дължи на замяната на старите лампови секции с енергоспестяващи LED светофари. Освен че са по-икономични, те са и много по-качествени. Светлината им е по-ярка и дори при силно слънце се виждат отдалече, което е от значение за безопасността на движението.

С LED светлини са всичките 50 светофарни уредби, които бяха изпълнени по транспортния европроект за устойчив градски транспорт. Всички други съоръжения, които останаха извън обхвата на проекта, се обновяват по програма на Община Пловдив, финансирана със собствени средства.

Миналата година ОП „Организация и контрол на транспорта“ модернизира светофарите на „Коматевско шосе“ при кръстовищата с бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Никола Вапцаров“. От началото на 2016 г. до момента са подменени уредбите на кръстовището между бул. „Македония“ ул. „Кукуш“ и ул. „Димитър Талев“, както и на бул. „Кукленско шосе“ до „Балканкар рекорд“. Нов е и пешеходният светофар на бул. „Христо Ботев“ срещу Младежкия хълм.

Тези дни започва обновление на съоръженията по бул. „Кукленско шосе“ при пожарната и бул. „Цар Борис III Обединител“ – между „България“ и „Дунав“. Скоро се предвижда смяна на пешеходния светофар на бул. „Васил Априлов“ северно от моста над Марица. Съвсем нова уредба за първи път ще бъде изградена на кръстовището на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Братя Бъкстон“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*