Foxconn иска да се превърне в глобална сила в чистата енергия

Основната причина тайванският производител Foxconn да придобие Sharp, небезизвестния японски производител на електроника, е желанието на доставчика iPhone да започне производството на висок клас дисплеи за смартфони, по-специално на такива с органични светодиоди, които ще бъдат използвани в следващото поколение Apple устройства. Има обаче и друга причина за сделката на стойност 3,5 милиарда долара. Foxconn, до неотдавна известна на Запад със самоубийствата на свои служители и токсичната работна атмосфера, иска да се превърне в лидер в чистата енергия – особено на територията на Китай.

solar-modules-924333_960_720

Sharp произвежда слънчеви панели от 1959 г. Към началото на 2000 г. компанията беше най-големият световен производител в тази крайно нестабилна индустрия. Оттогава насетне компанията бе засенчена от производителите в Китай, като енергийното й подразделение донесе загуби от 45 милиона долара през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Засега не е особено ясно какво ще стане със соларния бизнес нас Sharp под контрола на Foxconn. Но Sharp разработва нови технологии в областта на чистата енергия от години – такива като устройства за управление на енергия и системи за съхранение на енергия. Наред с това е известно, че енигматичният шеф на Foxconn Тери Гоу възнамерява да укрепи енергийния бизнес на компанията, при това по два начина – чрез добиване на чиста енергия за собствените дейности на фирмата, както и чрез разработване на соларни проекти в чужбина.

Така например миналата година SBJ Cleantech, съвместното предприятие на Foxconn, японската SoftBank и индийския конгломерат Bharti Enterprises, подписаха споразумение за изграждане на два гигавата слънчев проект в индийския щат Андра Прадеш. Трите компании наскоро обявиха и плановете си да инвестират 20 милиарда долара във ВЕИ пазара в Индия, основно в соларни проекти.

Наред с всичко това Foxconn се е съюзила със своя най-голям клиент, Apple, за разработването на възобновяеми източници на енергия за фабриките й в Китай. До 2018 г. Foxconn планира да инсталира 400 мегавата слънчеви мощности из Китай, което е достатъчно, за да компенсира въглеродните емисии от дейността си на континента. „Добиването на енергия от възобновяеми източници е основен стълб в нашата стратегия за социална и екологична отговорност“, казва Гоу.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*