Саудитска Арабия с план за $2 трилиона за пост-петролната ера

Футуристичните стъклени сгради, които никнат из Саудитска Арабия, загатват за загърбването на "петролната епоха" и пристъпването към нов етап в икономическия живот на страната.

Саудитска Арабия решително се готви за залеза на петролния бизнес със създаването на най-големият държавен фонд в света. Т. нар. „Обществен инвестиционен фонд“ ще контролира над 2 трилиона долара и ще трябва да помогне на кралството да се оттегли от петролния бизнес. Като част от тази стратегия принцът на Саудитска Арабия смята да разпродаде акции в компанията-майка на Aramco и да трансформира петролния гигант в индустриален конгломерат. Първичното публично предлагане може да се случи още през следващата година. Засега страната планира да продаде по-малко от 5 на сто.

Футуристичните стъклени сгради, които никнат из Саудитска Арабия, загатват за загърбването на "петролната епоха" и пристъпването към нов етап в икономическия живот на страната.
Футуристичните стъклени сгради, които никнат из Саудитска Арабия, загатват за загърбването на „петролната епоха“ и пристъпването към нов етап в икономическия живот на страната.

„Първичното публично предлагане на Aramco и прехвърлянето на акциите към Обществения инвестиционен фонд технически ще направят инвестициите източник на приходи за Саудитска Арабия, вместо петрола“, обясни принцът наскоро в интервю Това, което остава да се конкретизира в плана, е да се диверсифицират инвестициите. Намерението на принца е в рамките на 20 години страната да стане икономика, която изобщо не зависи от петрола.

Почти осем десетилетия след първото откриване на петро в Саудитска Арабия, 30-годишният син на крал Салман има за цел да превърне най-големия износител на суров петро в света в икономика, готова за следващата ера.

Продажбата на Aramco е планирана за 2018 г. или дори година по-рано. След това фондът ще играе важна роля в икономиката, инвестирайки в страната и чужбина. Той ще бъде достатъчно голям, за да може да купи наведнъж Apple, компанията-майка на Google – Aplhabet, Microsoft и Berkshire Hathaway – четирите най-големи публични компании в света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*