Бангладеш и новата ера в земеделието: соларни помпи за напояване

Соларните технологии изумително променят начина, по който се развива земеделието в Бангладеш. Захранвани със слънчева енергия помпи за напояване правят лесно отглеждането на ориз. По-важното е, че те осигуряват предвидимост и спокойствие на местните земеделци.

За отглеждането на ориз навременното напояване е от критично значение. Пропуск дори само за ден може сериозно да се отрази на качеството на реколтата и добивите.

rice-1125755_960_720

Традицията в Бангладеш е земеделците в страната, отглеждащи ориз, да поливат насажденията си с помощта на помпи, захранвани от дизелови генератори. Достъпът до тях нерядко е предизвикателство. Селяните се трупат на опашки и понякога прекарват дни наред по местните тържища, за да се сдобият с помпите. Освен наема за ползването на машините те трябва да платят и за транспортирането им – и за дизеловото гориво. Често цената на дизела се колебае и скача нагоре на местния пазар, затова понякога разходът се оказва плашещо голям, а субсидиите от правителството не могат да поркият промяната. След транспортирането на генератора на полето земеделецът трябва да се потопи в калта, за да включи помпата, и да я пусне да полива. После той остава там вечерта и дори рез нощта, за да пази помпата, както и за да наглежда процеса на напояване.

От 2015 г. водни помпи, захранвани със соларна енергия, са достъпни за земеделците в Бангладеш. Една такава помпа може да обхваща около 12 хектара земя и да осигурява 500 000 литра вода дневно. Така 25-30 земеделци могат да си „споделят“ на една помпа за напояване, и заедно да поливат нивите си. Те си избират един отговорник – „напоител“, с когото съгласуват графиците си за напояване. Оттам насетне е достатъчно само да наглеждат посевите.

habibur_in_field_wth_solar_pump
Соларна помпа покрива около 12 хектара оризища и осигурява по 500 000 литра вода на ден. Снимка: Световна банка

 

Промяната облекчава живота на земеделците, защото вече не се налага да се борят за наемане на помпи и да стоят до среднощ на полето, за да напояват. Не са и зависими от дизеловите генератори и съответно от цените на дизеловото гориво. Изобилното слънце в страната осигурява достатъчно енергия за захранване на новите водни помпи.

Реалните ползи от соларните помпи обаче отиват отвъд това. Фермерите вече имат повече време и могат да се съсредоточат върху други производствени цели. Те могат да се насочат към отглеждането на животни – често срещана практика в страната е фермерите да отглеждат и растителни култури, и добитък.

След експерименталното въвеждане на няколко такива соларни помпи през 2015 г. Световната банка Сподкрепя усилията на правителството да инсталира 1250 соларни помпи за напояване до 2018 г. Технологията е на ниска цена и е много подходяща за равните терени в страната и изобилието от слънце. За момента вече работят 300 такива помпи, което е от полза за около 8000 фермери. Самите помпи са лесни за поддръжка, защото нямат много движещи се части, работят безшумно, не замърсяват и изискват малко други грижи. Наличието им ще спести на природата доста вредни емисии – по около 5000 тона CO2 на година.

1 коментар

  1. Всичко е много добре, само ми е любопитно какъв е дебита на помпата захранвана със слоари? Малко повече информация имате ли?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*