Ford прави здравословен и екологичен кампус, посветен на устойчивостта

Автомобилният производител Ford Motor Company представи амбициозните си планове за превръщането на централата „Dearborn“ в Мичиган в здравословен и екологичен кампус. Проектиран от архитектурната фирма SmithGroupJJR, 10-годишният проект за трансформацията на кампуса „Dearborn“ ще премести 30 000 служители от 70 сгради в два кампуса, предлагащи обширна пешеходна общност, изпълнена със зелени площи, която включва седемте концепции на сградния стандарт WELL. Перлата в короната ще е Устойчивият демостранционен център – абсолютно безотпадъчна сграда, способна да произвежда повече енергия, отколкото изразходва.

Ford-Dearborn-headquarters-design-by-SmithGroupJJR-7-1020x610

С площ от 697 000 кв. м., новото работно пространство ще бъде разчетено така, че да насърчава иновациите и сътрудничество във всички аспекти на работата компанията. „Тъй като ние ставаме компания за мобилност, инвестираме в нашите хора и в инструментите, които те ще използват, за да реализират нашата визия“, казва президентът и главен изпълнителен директор на Ford Марк Фийлдс.

Първата фаза на строителството ще започне този месец с кампуса за Научно-изследователска дейност и инженеринг. Предвидено е той да бъде завършен през 2023 г. В него ще се настанят 24 000 служители, разпределени върху 418 хиляди кв. м. Акцентите в кампуса включват нов Център по дизайна, Център за автономни превозни средства, както и устойчив демонстрационен център, който посреща стандартите на „Предизвикателството „Живи сгради“. Изграждането на втора фаза, която се фокусира върху Глобалната централа, ще започне през 2021.

Всички реновирани съоръжения и в двата кампуса се очаква да постигнат най-малко сребърен LEED статус, а всички новопостроени трябва да посрещнат изискванията на златния LEED стандарт.

Геотермална система отопление и охлаждане ще захранва сградите. Те ще бъдат изградени с висококачествена изолация и остъкляване. Системата за управление на дъждовните води ще включва порести настилки, много зелени площи, изобилие от дървесна растителност и естествени резервиари за задържане.

Ford-Dearborn-headquarters-design-by-SmithGroupJJR-5-1020x610 Ford-Dearborn-headquarters-design-by-SmithGroupJJR-4-1020x610 Ford-Dearborn-headquarters-design-by-SmithGroupJJR-3-1020x610 Ford-Dearborn-headquarters-design-by-SmithGroupJJR-1-1020x610

Графики: Ford Motor Company

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*