Изобилие от дневна светлина и зеленина ще греят в „Музея Кюрдистан“

Студио Либескинд разкри своя проект за „Музея Кюрдистан“ в Ербил, Ирак. Новата сграда ще бъде съставена от четири взаимносвързани обема, които представляват четирите района на Кюрдистан – Иран, Ирак, Сирия и Турция. Изобилие от дневна светлина и много зеленина ще правят пространството приятно и сияйно.

Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-6-1020x610

Строителството на сградата се очаква да започне, след като регионът се стабилизира и бъде намалена заплаха, наречена „ислямска държава“. Тъй като ресурсите за изграждането на музея са „изцедени“ в борбата срещу ИДИЛ, организаторите сега търсят алтернативно финансиране за проекта.

Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-5-1020x610

Новият музей ще се простира на 150 000 квадратни метра и ще се намира в основата на древна цитадела в центъра на Ербил. Той ще включва и постоянни, и временни изложби, лекцонна зала, мултимедийни образователни ресурси, дигитален архив на кюрдската история, както и читалище и богато озеленени външни пространства.

Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-1-1020x610

Четирите взаимопреплитащи се обема, представляващи кюрдските райони, се пресичат и разчупват структурата на два ъглови фрагмента, представляващи миналото и бъдещето на Кюрдистан. Чрез съпоставянето на непрозрачните, тежки обеми с решетъчната структура, изпълнена с много светлина и зеленина, архитектите акцентират върху дихотомията на бурното минало на региона и богатото му културно наследство.

Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-2-1020x610

Открит вътрешен двор, разположен при пресичането между двете противоположни части, би трябвало да се превърне в спокойно, медитативно пространством напомняйки за древните градски квартали на Ербил. Водна функция, преминаваща през музея, ще напомня за реките и долините на Кюрдистан.

Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-7-1020x610  Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-4-1020x610 Kurdistan-Museum-by-Studio-Libeskind-3-1020x610

Графики: Hayes Davidson

1 коментар

  1. За каква кюрдска история и култура става въпрос. Тия примати кога си имали собствена държава, история, култура в този свят. Да, говорят си някакъв човекоподебен език с много различия даже в близките райони които сами не могат да си разберат. Това им е предимството да си си изчислят към народ. Но няма език с няколко стотин или найде да кажем на няколка хиляди думи да задоволи наждите на науката, културата или просто да има някакъв принос към развитието на човечеството и цивилизацията. Делечният запад и север ги насъсква за собствените си интереси към другите народи които живеят в същият район за да завладеят региони. Затова ги обучават и въоражават. Затова се създават и поддържат терористични организация като игид, пкк и др. подобни мелениум хайдушки чети от тайните службини на видните страни и си плашат гражданите си от глобален ислямски тероризм.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*