Можем да се отървем от изкопаемите горива само за десетилетие

Глобалната зависимост от горенето на изкопаеми горива за създаването на енергия може да бъде прекратена само в рамките на едно десетилетие, според статия, публикувана от водещ мозъчен тръст във Великобритания. Следващата голяма енергийна революция може да се осъществи за 10 години – много по-малко от предишните големи промени в този сектор, убеден е професор Бенджамин Совакул, директор на „Енергийна грпа Съсекс“ при Университета в Съсекс.

coal_SXC_HU-600-450

За целта ще е необходимо задружно, интердисциплинарно и многоаспектно усилие, предупреждава ученият. Това усилие трябва почерпи опит от изпитанията и трудностите на предишните преходи в енергийните системи и технологии.

В доклад, публикуван в рецензното списание „Energy Research & Social Science“, професор Совакул анализира енергийни преходи в цялата история и твърди, че погледът към миналото често рисува прекалено мрачна и ненужно зловеща картина.

Преминаването от дърво към въглища в Европа, например, е отнело между 96 и 160 години. За електричеството са били необходими 47 до 69 години, за да влезе в масова употреба.

Този път обаче бъдещето може да е различно, казва професорът. Недостигът на ресурси, заплахата от изменението на климата и значително подобреното образование в областта на технологиите и иновациите биха могли значително да ускорят глобалния преход промяна към по-чиста енергия. Като пример изследването подчертава няколко примера на все по-бърз преход, който анализаторите често подценяват, сред които е пълното прекратяване на употребата на въглища в Онтарио – случила се в периода 2003-2014 г. Този и други подобни случаи обаче разчитат на силна правителствена подкрепа, съчетана с промяна в потребителското поведение, често пъти мотивирана от комбинация от насърчителни и рестриктивни мерки.

1 коментар

  1. Петрола е важен а не въглищата тоест за колко години може да стане трансформацията и на колко процента – „https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*