Електромобил на ученици от Чепеларе ще се опита да измине 300 км с 1 kWh

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе ще се представи за четвърта поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с нов електромобил в категорията „Прототипи“, задвижван от електрическа батерия. С него младежите ще се опитат да изминат 300 км, разполагайки само с 1 kWh.

Chepelare - Team Photo

В 31-то издание на Shell Eco-marathon Европа учениците са решили да заложат на шаси от алуминиеви сплави, съвременна електроника и нови гуми с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Лондон през лятото.

Всички нововъведения увеличават потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание. За целта екипът работи усилено за намаляване на теглото на STORM-BG поне наполовина, до около 35 килограма. По прогноза на отбора, превозното средство ще успее да измине близо 300 км само с 1 кВтч.

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, но тази година ще е с изцяло нов, аеродинамичен дизайн и визия, които ще бъдат представени в началото на лятото в София, заедно с автомобилите за Shell Eco-marathon 2016 на участниците от Техническия университет в София и Русенския университет „Ангел Кънчев“.

За финалите на Shell Eco-marathon Европа в Лондон ще заминат 8 от над 20 ученика от гимназията, които са ангажирани с разработката, конструирането и управлението на новия електромобил. Пилотите на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – Чепеларе в Shell Eco-marathon Европа 2016 са нови, но екипът няма съмнение във възможностите им и предстоящото им представяне на пистата.

„Четвъртото ни участие е белязано от силно вълнение – нов автомобил, нова писта, нов град. Ентусиазмът на всички ни е причината често да оставаме в извънучебно време в работилницата, правим изчисления, изпипваме детайлите. Тази година ще направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и до днес е първото българско средно училище, което се включи в състезанието.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*