Глобалният ветроенергиен капацитет ще се удвои за 5 години

VEI-new
Ветроенергийният капацитет, инсталиран през 2015 г., достигна 63 GW

Глобалният ветроенергиен капацитет почти ще се удвои през следващите пет години, до голяма степен воден от бурния растеж на пазара в Китай.

Силна ще остане индустрията и в Съединените щати. Това прогнозира Глобалният съвет за вятърна енергия GWEC във вторник.

В годишния си доклад за състоянието на глобалната вятърноенергийна индустрия GWEC посочва, че кумулативният ветроенергиен капацитет е 433 гигавата в края на 2015 г., което означава ръст от 17 на сто от предходната година.

Тази цифра ще се удвои до около 792 GW към края на 2020 г., тъй като много страни развиват все повече ветроенергийни мощности, за да спазят заложените цели за намаляване на вредните емисии. В същото време цените продължават да падат.

Ветроенергийният капацитет, инсталиран през 2015 г., достигна 63 GW, посочи GWEC. Това бележи увеличение с 22 на сто спрямо предходната година. Китай е инсталирала почти половината от тези нови мощности – 30,8 GW.

Нови пазарите в Африка, Азия и Латинска Америка също се развиват бързо и ще бъдат източници на растеж през следващото десетилетие.

Ако се изключи Китай, азиатският пазар ще бъде воден от Индия, но бързо ще се развиват и новите пазари в Индонезия, Виетнам, Филипините, Пакистан и Монголия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*