Сан Франциско задължава новите сгради да имат слънчеви панели на покрива

Сан Франциско е известен с редица особености и забележителности, но скоро може да стане емблематичен и с изобилието от слънчева енергия, която събира чрез покривите на сградите си.

Съветът на надзорните органи на Сан Франциско единодушно прие нов регламент, който ще изисква всички сгради ново строителство, които са по-ниски от 10 етажа, да инсталират слънчеви панели или слънчеви бойлери на покривите си. Изискването обхваща и новите жилищни, и новите търговски сгради.

san-francisco-1116208_960_720

Според законодателството в Калифорния, всички нови сгради с под 10 етажа трябва да определят най-малко 15% от покривите си за соларни системи – тоест, да не са на сянка. Сега Сан Франциско вече изисква тези сгради реално да използват тази площ за слънчеви панели.

Новият регламент прави Фриско първия голям град първия в САЩ, който въвежда задължение за вграждане на слънчеви панели при ново строителство.

„Активизирането на неутилизираното покривно пространство е умен и ефективен начин за насърчаване на използването на слънчевата енергия и опазване на околната среда“, коментира Скот Вийнер от Съвета на надзорните органи, който представи новия закон.

Новите правила влизат в сила от 1 януари 2017 г. След това всички сгради, които попадат в обхвата на закона за соларните пространства на покривите, ще трябва да инсталират предвидените слънчеви системи там.

Ако по някаква причина някой разработчик е недоволен от задължението да добави системи за слънчева енергия, Вийнер има резервен план. Той подготвя и законодателство, което да насърчи създаването на „живи покриви“ като например покривни градини върху плоските покриви – вместо слънчеви инсталации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*