Vestas представи концепция за мулти-роторна вятърна турбина

Vestas разкри плановете си за нов вид вятърна турбина, която използва четири отделни ротора. Концепцията оспорва предположението, че единственият начин да се увеличи капацитетът на ветроенергийните системи е изграждането на все по-големи турбини.

720xcomimage-580x358

Датският производител на ветроенергийни системи обяви, че работи съвместно с Техническия университет на Дания, за да инсталира концептуална демонстрационна система с цел тестване на техническата осъществимост на дизайна на мулти-роторна турбина.

„Инсталирането на концептуалната турбина показва, че иновациите понякога водят до изцяло ново мислене и нови подходи“, каза Хорхе Магалеас, старши вицепрезидент иновации и концепции във Vestas, в изявление.

Той добави, че целта на компанията е прецени дали може да се изгради „още по-рентабилна турбина“, оспорвайки правилата за мащабирането, според които турбините трябва да увеличават размера си, за да нараства енергийната им продукция.

Разработчиците на наземни вятърни паркове са изправени пред редица предизвикателства, тъй като най-атрактивните обекти са разработени и все по-интезивно се налагат правила за планиране, които ограничават издигането на по-високи турбини с по-висок капацитет.

Vestas се надява турбината с множество ротори да може да направи по-лесно съобразяването с ограниченията за височина. Същевременно това ще намали разходите за инсталиране и транспорт, изграждане на фундаменти, кули и др.

От компанията заявиха, че концептуалната им многороторна турбина ще се издигне на тестовата площадка Ризьо близо до Роскилде в Дания, където ще бъде обект на мониторинг в продължение на няколко години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*