Как ще мерят колко харчи хибридна кола?

Новият Chevy Volt ще изкарва 97,78 километра с един литър гориво

Новият Chevy Volt ще изкарва 97,78 километра с един литър гориво

Ако се чудите как добре познатото измерване на разхода на енергия чрез “литра на 100 км” се превежда на езика на хибридните автомобили, които работят частично на електрически батерии, изобщо не сте единствени.

Индустриалната група SAE International планира да препоръча нова мярка за отчитане на разхода на енергия при новите модели автомобили: “електричество на 100 км”. Тази мярка ще трябва да допълва досега познатите мерки с литри и разстояния. Комбинацията ще се прилага за коли с електрически батерии.

Заедно с това американската агенция за защита на околната среда EPA работи върху изготвянето на рейтинги за мерките при автомобили с хибридно захранване и вече е започнала да ревизира своите норми за етикетите, които показват енергийната ефективност на колите.

Ефективността при возилата, които използват хибридно захранване, е доста по-“оплетена” материя в сравнение с колите, които се движат само с гориво. Държавни агенции и атомобилни производители от доста време се мъчат да изследват въпроса за измерването на разстоянията, енергоконсумацията и ефективността при електромобилите.

Темата е обект на интерес от години, но внезапно стана гореща през август, когато General Motors обяви, че новият й модел Chevy Volt ще изкарва 97,78 километра с един литър гориво – изчисление, което според самия авто-производител е било направено на база на методологията на EPA. Агенцията така и не потвърди данните, изнесени от GM.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*