Слънчева ферма инсталирана върху някогашна въглищна мина

Нова соларна ферма е инсталирана върху някогашно хвостохранилище към въглищна мина в Дербишир, Великобритания, за приключването на първа фаза от реконструкция на терена с площ 105 акра, обявиха разработчиците на проекта.

oxcroft-solar-farm-580x358

Слънчевата инсталация е с капацитет 4.2MW. Тя ще се управлява от фирмата за зелени енергийни услуги Anesco. Инсталацията ще генерира достатъчно, покривайки енергийните нужди на около 1200 жилища годишно. Печалбите от продажбата на излишъка от електроенергия се очаква да възлизат на около 15 000 лири годишно. Тези пари ще се прехвърлят към местните проекти щрез фонд, създаден от местната общност.

Между 1980 и 2007 г. теренът в Дербишир е използван като място за изхвърляне на отпадъци от Националния въглищен съвет в подкрепа на откритите рудници от региона. Плановете за рекултивация на хвостохранилището включват също и създаване на нов парк и изграждане на малък брой нови жилища.

„Работата с имотни фирми като Harworth Estates по разработването на такива места като тези бивши каменовъглени мини има икономическо и екологично значение,“ каза Лий Адамс, директор по продажбите в Anesco. „Чрез тези инсталации ние не само ще регенерираме изоставената земя, но и ще спомогнем за създаването на нови работни места, за генерирането на енергия от възобновяеми източници и за намаляване на въглеродните емисии в Обединеното кралство“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*