Батерии с урина могат да осигурят евтина енергия

Докато някои учени се мъчат да правят батерии от листа или развалени ябълки, изследователи от Университета на Бат работят усилено по трансформирането на най-повсеместната и най-често похабяваната течност – урината – в гориво. Най-новите постижения в тази технология могат да означават евтини и устойчиви батерии за онези части на света, които се нуждаят от тях най-много.

the-test-1006795_960_720

Микробните горивни клетки (МГК) не са нещо ново за науката. Изследователите от БАТ обаче, в съвместен проект с колегите си от Университет Куин Мери и Центъра по биоенергия в Бристол, са открили, че урината е много по-добър материал за тази технология от разлагащата се растителна маса. Бактериите във вътрешността на клетките реализират реакции на редукция и окисление, произвеждайки електрическа енергия, която може да бъде съхранявана чрез батерия. Освен това използването на урината като гориво означава по-бърз процес – за разлика от гниенето на растителна маса, което изисква доста чакане.

„Микробните горивни клетки могат да играят важна роля в борбата с тройното предизвикателство за намиране на решения, които осигуряват сигурна, достъпна и екологично чиста енергия – известно още като „енергийната трилема“, коментира д-р Мирелла Ди Лоренцо, съавтор на изследването за урината като източник на енергия за МГК. „Наистина, батериите, захранвани с урина, са примери за най-доброто рециклиране. Това гориво сега е буквално се изхвърля в канализацията, но нашият екип продължава изследванията в търсене на начини да правим този вид батерии по-мощни, по-дълготрайни, а може би дори и акумулаторни“.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*