Дъбът от Дунавския парк в Силистра е шести в „Европейско дърво на годината 2016“

Снимка: Невяна Маринова

Дъбът от Дунавския парк в Силистра се нареди на шесто място в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016“. Това стана ясно на провелата се на 20 април 2016 г. в Брюксел церемония, организирана от Сдружение „Партньорство за околна среда“ (Чехия), под патронажа на Павел Поц – заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент.

Снимка: Невяна Маринова
Снимка: Невяна Маринова

В присъствието на близо 250 души преходната награда – статуетка от дърво – заедно с чек за 560 евро за засаждане на дървета получи Роберт Божолик за номинацията на Най-старото дърво от Батасек, Унгария – победител в конкурса със 72653 гласа. На второ място бе отличена Хилядагодишната липа от Чехия с 43451 гласа, а на трето – Крушата от Бошаца-Забудишова в Словакия с 29114 гласа. Българският участник в конкурса – Дъбът от Дунавския парк в Силистра – остана на 6-о място със 17204 гласа. Участниците в церемонията поздравиха Павел Поц, Янез Поточник, бивш комисар на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия и Тиери дьо л’Ескай – генерален секретар на European Landowners’ Organization – един от спонсорите на събитието, а настоящият комисар по околна среда към Европейската комисия – Кармену Вела – отправи поздравителен адрес чрез видео обръщение.

Междувременно се разбра, че със съдействието на и в присъствие на експерти от Община Сливен ще бъде извършена грижа за подобряване състоянието на единствения до момента български победител в „Европейско дърво на годината“ – Старият 1100-годишен бряст от Сливен, който взе престижната титла през 2014 г.. Под ръководството на доц. д-р Стефан Мирчев от Лесотехническия университет експерти от „Фортис фасилити“ ще направят ваксинация на бряста против холандска болест, за да подпомогнат дървото за нормалното протичане на сокове по проводящата му тъкан. Специалната ваксина е закупена от Фондация „ЕкоОбщност“ като награда за дървото, победило в националния конкурс „Дърво с корен 2013“.

Двете добри новини идват на специална дата – преди 45 години 22 април е обявен за Международен ден на Земята. Днес си припомняме, че всички живи същества на планетата сме свързани и носим отговорност за живота тук. Ролята на човека безспорно е сред най-важните, тъй като изисква да осъзнаем въздействието си върху средата и да поемем отговорността си чрез избор за устойчиво развитие – защото именно този избор предопределя бъдещето на Земята и човечеството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*