175 държави подписаха Парижкото споразумение за климата

Рекорден брой страни, а именно 175, сред които и най-големите световни замърсители Китай и САЩ, подписаха Парижкото споразумение за климата. Това стана в петък, 22 април – Деня на Земята. Подписването на договора дава нови надежди за бързи действия за борба с глобалното затопляне.

pen-956471_960_720

Френският президент Франсоа Оланд бе първият лидер, който сложи подписа си под споразумението по време на церемонията на ООН. Последваха го лидери от островните държави, които са най-силно засегнати от изменението на климата.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери стигна до подиума, приспивайки две-годишната си внучка Изабел, и с детето в ръце подписа договора.

Това е най-голямото подписване на международно споразумение в един ден, единодушни са наблюдателите по цял свят.

Съвсем не случайно церемонията се проведе на 22 април – Деня на Земята. Подписването стана факт 4 месеца след трудно извоюваното споразумение в Париж и бележи първата стъпка към обединяването на толкова много страни в обещание за намаляване на емисиите на парникови газове.

Страните, които до момента са се въздържали от подписване, имат една година, за да се включат в споразумението. През това време обаче фокусът е върху бързото ратифициране и влизане в сила на споразумението.

Договорът от Париж ще влезе в сила тогава, когато 55 страни, отговорни за 55% от световните парникови газове, са го ратифицирали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*