Офис-център в Австралия е построен от 80% рециклирани строителни материали

Една стара австралийска сграда от 1960-те години е върната към живот като красив и съвременен офис-комплекс с нисък енергиен отпечатък. Проектирана от k20 Architecture, офис-сградата на Съвета на Хиндмаш Шир в австралийския провинциален град Нхил е създадена със силен акцент върху устойчивостта. Проектът черпи вдъхновение от редица селскостопански елементи, за да насочва вниманието към традиционните местни практики. Най-интересното е, че за възраждането на сградата са използвани повторно над 80% от оригиналните строителни материали. Наред с това обаче комплексът е пълен със системи за пестене на енергия и за генериране на енергия, като се започне от слънчеви панели и се стигне до LED осветление.

Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-3-1020x610

Тъй като офис-сградата на Съвета на Хиндмаш Шир се намира в сравнително отдалечен селски район, изложен на екстремни температурни условия, топлинните характеристики на сградата били с висок приоритет при проектирането. За да се сведат до минимум разходите за отопление и охлаждане, офис-центърът е построен с подземна тръбна топлообменна система и подово вентилационни модули; системата вкарва свеж въздух и след това го охлажда или подгрява по естествен път – чрез земята, а после той се разпределя чрез подовите решетки, за да се поддържат комфортни температури в сградата целогодишно.

Офис-сградата е построена с минимално количество нови материали, разчитайки предимно на местни източници – дърво, стомана и стъкло. Ключови в строежа са рециклираните материали от предишната сграда на това място. Това означава значително намаляване на въглеродния отпечатък на проекта. Офис-центърът разчита на 72 слънчеви панела и LED осветление в целия комплекс. Пасивен слънчев дизайн, крос-вентилация и зонирано засичане на движение допълнително намаляват потреблението на енергия.

Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-9-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-5-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-2-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-6-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-8-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-4-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-7-1020x610 Hindmarsh-Shire-Corporate-Council-Offices-by-k20-architecture-1-1020x610

Снимки: k20 Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*