Нов вид текстил може да почиства нефтени разливи в океана

През 2010 г. Мексиканският залив бе засегнат от един от най-тежките нефтени разливи в историята. Тогава петролната платформа Deepwater Horizon на BP експлодира, дузини работници загинаха, а в морето се изляха около 3,19 милиона барела суров петрол. Щетите от този взрив се наблюдават и досега, а изследователите продължават да установяват нови и нови проблеми – например вредите за бебета-делфини.

oil-rig-explosion-618704_960_720

Докато човечеството продължава да „смуче“ петрол от океаните или да го транспортира чрез кораби, разливите винаги са реален риск. Сега Австралийски изследователи твърдят, че са намерили по-добър начин за почистването им. Учените са създали нова тъкан, покрита с наноструктури, които привличат петрола и отблъскват водата. Според екип от Технологичния университет в Куинсланд, новият материал е покрит с пласт от миниатюрни наноструктури, които изглеждат като пръчици. Тези ултра-малки, полупроводникови пръчки върху повърхността на текстила позволяват на водата да преминава, докато улавят петрола и замърсителите.

Благодарение на медта, използвана в производството на тъканта, тя има антибактериални свойства, както и способност за обеззаразяване, което я прави перфектното решение за почистване на водните ресурси из отдалечени села и труднодостъпни източници. И тъй като материалът е полупроводников, той може да разгради органичните замърсители с помощта на видимата светлина.

В момента текстилът е в процес на изпитания, за да се гарантира, че нано-пръчиците върху него могат да издържат продължителна употреба. Следващата стъпка за научния екип е да мащабира технологията, така че платът да може да бъде дсотатъчно голям, за да случи при мащабни разливи като този в Мексиканския залив.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*