Самолети, кораби и наземни станции заедно изучават замърсяването

Тази седмица три самолета и над 300 наземни станции ще започнат мащабно изследване на атмосферното замърсяване. Международен проект с участието на НАСА и Националния институт за изследване на околната среда на Република Корея предвижда двете изследователски институции да работят заедно по една амбициозна, шестседмична програма за от наблюдения, предназначена за подобряване на нашето разбиране на замърсяването на въздуха. Проектът включва използването на три самолета, на които ще има 37 различни измервателни апарата, както и повече от 300 наземни обекта. Всички те ще работят заедно, за да съберат данни, които да помогнат да разработването на нови решения за борба с лошото качество на въздуха в целия свят.

korus-aq-korea-air-pollution-1

Замърсяването на въздуха е не само неприятно неудобство, но и сериозен глобален здравен проблем. Според Световната здравна организация, около 3,7 милиона смъртни случая всяка година са свързани със замърсяването на въздуха. То поражда причини дихателни проблеми, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Новият проект, известен като „Въздушно изследване Корея-САЩ“, има за цел да подобри разбирането за различните фактори, които играят роля в лошото качество на въздуха – както човешки, така и физически. Крайната цел е създаването на нови стратегии за подобряване на качеството на въздуха.

Един от основните компоненти на проекта ще бъде използването на два самолета на НАСА – един DC-8 и един Beechcraft UC-12B King Air – които ще обединят сили с корейския King Air, за да се проведат 15 дни координирани наблюдения.

Носейки на борда повече от 30 инструмента, всеки самолет ще измерва атмосферните газове, слънчевата радиация и др. Тези данни ще се комбинират с информацията, събрана от повече от 300 станции за следене на качеството на въздуха, разположени из селските и градските райони.

293 учени, работещи по проекта, ще имат на разположение информацията за обработка. Те ще сравняват резултатите с измервания от сателитите за наблюдение на Земята. Накрая ще се включат и два изследователски кораба, изучаващи въздуха и водата с цел изследване на химическия състав на водата, както и провеждане на ежедневни измервания на фитопланктона.

Очаква се самият избор на мястото на проучванията – Южна Корея – да даде много информация, защото, според изследователите, комбинацията от данни за силно концентрираното население (в гр. Сеул) в съчетание с рехавото населени из земеделските и селските райони, ще предостави на учените изключително полезен набор от данни, позволявайки изследването на природните и на човешките емисии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*