В Индия слънчевата енергия вече е по-евтина от въглищата?

За всеки, който се интересува от развитието на чистата енергия, е известно, че Индия мощно развива соларната енергетика – и има сериозни причини за това, тъй като там се намират някои от най-мръсните градове в света. В последно време нацията се разчу с поредица от амбициозни соларни проекти, включително първото в света 100% соларно летище и това, което се очаква да стане най-голямата слънчева електроцентрала в света.

Solar_PV_modules - future

Една от последиците от всичко това е, че разходите за слънчева енергия в Индия спадат и проектите се реализират при все по-достъпни цени. Това развитие вече е достигнало до момента, когато слънчевата енергия е „икономически по-ефективен вариант от старата основна суровина – изкопаемите горива, а именно въглищата“. Твърди го министърът на енергетиката на страната Пиюш Гоял.

„Мисля, че една нова централа на въглища ще ни даде по-скъпо електричество от една слънчева централа“, каза Гоял пред медиите на пресконференция миналия понеделник. „Разбира се, има и предизвикателства пред осигуряването на електрозахранване 24/7. Ние приемаме всичко това – но все пак успяхме да създадем дългосрочна визия за соларна енергия, която да не се основава на субсидиране“.

Тази визия е част национален план за генериране на повече от 100 гигавата слънчева енергия до 2022 г. – амбициозна цел, която се прицелва на ниво около 20 пъти над сегашния капацитет за производство на слънчевата енергия в Индия.

Но това, което може да помогне целта да се случи, е спадането на цената на слънчевата енергия. Тази година ценитен а соларните енергийни системи в страната спаднаха до пгана на достигането на паритет с въглищната енергия – за първи път в историята. Стойността на соларните системи стигна 4,34 рупии за киловатчас (кВтч), докато цените на въглищната енергия обикновено варират между 3 и 5 рупии за кВтч. Ако спадането на цените продължава с подобно темпо, коро слънчевата енергия ще стане по-евтина от въглищата, а някои анализатори казват, че до 2020 г., слънчевата енергия в Индия може да се окаже с до 10% по-евтина от тази от въглищните електроцентрали.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*