Учени измериха въздействието на ветрогенераторите върху климата

В първото по рода си проучване от този вид учени са успели да измерят климатичното въздействие на вятърен парк върху местната околна среда. Екипът казва, че – според експеримента – има много леко затопляне на нивото на земята. То е локализирано в рамките на периметъра на вятърния парк. Данните предполагат, че работата на наземните вятърни ферми не оказва неблагоприятен екологичен ефект, допълват учените. Откритията им са публикувани в Environmental Research Letters.

wind-energy-333918_640

„От доста време има известни притеснения относно това какви ефекти имат вятърните паркове върху местния климат и повърхността на земята“, обясни съавторът на проучването Стивън Мобс, директор на Националния център за атмосферни науки, базиран в университета в Лийдс. „Ако съм честен, това са най-вече спекулации без особена основа. Ние решихме да измерим какво точно се случва“.

Проф. Мобс и колегите му се насочили към ветроенергиен парк в Шотландия, който е в експлоатация от 2005 г. и има 54 турбини с капацитет 124 мегавата. Екипът инсталирал сензори за температура и влажност из всичките 18,6 квадратни километра площ на парка.

„Имахме фантастична възможност, когато [операторите на парка] спряха турбините за от няколко месеца за дейности по поддръжка“, обясни ученият. „Това, което успяхме да направим, и което не беше възможно преди, е да сравним ефектите – с и без въртенето на турбините“. Като част от проекта е регистриран и климатичният ефект от наличието на генераторите. И, според учените, той е само един. Навярно някои хора ще видят това като лоша новина за вятърната енергия, казва Мобс, но самият той е убеден, че най-вероятно е точно обратното. „Дори и в най-екстремните условия затоплянето е не повече от около една пета от градус по Целзий…. Тъй като ние успяхме категорично да определим този ефект, можем също така окончателно да кажем и, че ефектът е изключително малък и не е нещо, за което хората трябва да се притесняват“.

Начинът, по който турбините изменят местните климатични условия, е лесен за обяснение, отбелязва професорът. „Това, което се случва в ясни нощи е, че повърхността на земята се охлажда в резултат на радиацията и се получава слой от студен въздух близо до земята. Това е добре известно от векове. В такива нощи, ако се покачите на височината на една кула (ок. 70 м), ще установите естествена разлика в температурата – горе е до няколко градуса по-топло…. Това е напълно естествено. Ако сложите въртяща се турбина в този сценарий, тя започва да разбърква този този топъл въздух на височината на ротора и да го тласка надолу към по-хладната повърхност на нивото на земята. По същия начин и студеният въздух се вдига от повърхността нагоре. … Въпреки, че се оказва по-топло на повърхността на земята, в случая не става дума за добавяне на топлина някъде, а просто за смесване на въздуха“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*