Площадка за ядрени отпадъци във Вашингтон пращи от замърсяване

Един от най-големите проблеми при ядрената енергетика са радиоактивните отпадъци, които тя произвежда. Правителствата и научната общност от години работят по търсенето на начини за безопасно съхранение на опасните материали. За съжаление не всички планове за третирането на ядрените отпадъци сработват добре в дългосрочен план.

В „Резервата“ за ядрени отпадъци Ханфорд в щата Вашингтон наскоро се оказа, че 6 от 177 стареещи резервоарa имат течове и изпускат токсични течности. „Резерватът“ е дом на 212 милиона литра ядрени отпадъци (повечето от тях от производството на плутоний за бомби). И това, уви, не е първият път, когато Ханфорд има проблеми с течове.

character-1227077_960_720

Миналата седмица губернаторът на Вашингтон Джей Инслий потвърди, че някои от резервоарите действително имат пробиви.

Ханфорд се счита за едно от най-заразените места в САЩ и от десетилетия е обект на кампании за „прочистване“. Сега обаче е налице тревога, че радиоактивните утайки съдържат изотопи, които генерират топлина, с което прояждат дъната на резервоарите. Те са проектирани през 1940-те години с продължителност на живота около двадесет години, съответно отдавна са започнали да се разпадат – още през 1960-те години.

Според еко-групата „Предизвикателство Ханфорд“, една трета от резервоарите вече са се развалили и изпускат милиони литри токсични материали. Докато Министерството на енергетиката на САЩ твърди, че няма непосредствена заплаха за общественото здраве, еколозите са на мнение, че подпочвените води вече са замърсени.

Усилията на федералното правителство да се справи с проблемите в Ханфорд струват и доста пари. По досегашни оценки, приблизителната стойност на работата по резервоарите досега възлиза на милиарди долари и ще продължи да расте през следващите 40 години. Около 2 милиарда долара годишно отиват за изолиране на радиоактивните химикали – все пари на данъкоплатците. Пак от хазната ще отидат и около 100млрд. долара за евентуално почистване на площадката.

Ако течовете от контейнерите продължат, отровата може скоро достигне течението на река Колумбия, предупреждават еколозите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*