Франция определя минимални цени за въглеродните емисии

Френското правителство се ангажира едностранно да определи инимална цена на въглеродните емисии за производителите на електрическа енергия. Мярката е насочена към ограничаване на производството на електроенергия чрез изгаряне на въглища и увеличаване на възобновяемите източници на енергия.

coal-fired-power-plant-499908_1280

Комбинацията от ниските, за момента, цени на въглеродните емисии и цените на въглищата в Европа прави въглищните електроцентрали два пъти по-печеливши от газовите централи, въпреки че те са много по-замърсяващи.

Желанието на Франция е да бъде определена минимална общоевропейска цена за въглеродните емисии, ала липсата на по-мащабна европейска инициатива страната реши да наложи такъв праг само за Франция.
„Пазарът не функционира днес … Някой трябва да направи старт“, заяви министърът на околната среда Сеголен Роаял, след като президентът Франсоа Оланд обяви решението.

Последните пет действащи въглищни електроцентрали във Франция произвеждат средно по 4000 часа на година – в сравнение с по 1700 за газовите инсталации, според министерството на околната среда.

Целта на ценовия „под“ е да се намали времето за работа на въглищни централи до 200 часа годишно, а на газовите инсталации – до 500. Това ще доведе до ограничаването на 12 милиона тона въглеродни емисии годишно, съобщи министерството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*