Екологичен дървесен дом свети като фенер в долината Хъдсън

Този красив дом, сгушена в гората в долината Хъдсън, може да бъде труден за забелязване през деня, но нощно време грее като фенер сред дърветата. Проектиран от студио MM Architect, уместно наречен „Къщата-фенер на рида“, този дом с площ над 200 кв. метра е последвал мъдростта на природата в своя дизайн и енергийно ефективни практики. Стратегически вписан в околния пейзаж, той следва пасивните соларни принципи, като същевременно осигурява панорамна гледка към планините и горските масиви наоколо.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-12

Облечена в дървесина и с приглушена цветова палитра, домът лесно се слива с горския гъсталак. V-образната структура е внимателно разположена така, че да разкрива чудна гледка към изгрева и към залеза. Прозорци, високи почти от пода до тавана, озаряват дома с изобилие от дневна светлина. Те рамкират прелестните гледки към откритото пространство наоколо и почти стопяват границата между „вътре“ и „вън“. Таванът, покрит с облицовка от чамова дървесина, се простира към откритите части на дома, като прави сянка на външната палуба и защитава дома от ярката слънчева светлина.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-11

„Силната връзка с околната среда разкри възможности за използване на материали и технологии, които да подкпрепят …самата природа, от която къщата черпи силата си“, обясняват архитектите. В допълнение към разкриването на красивите панорамни гледки, внимателно замислените прозорци позволяват на възможно най-много слънчева светлина да прониква в дома през зимата, за да го топли, като в същото време свеждат до минимум слънчевото затопляне през лятото.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-10

През зимата къщата се топли чрез подово отопление и ефективна печка на дърва.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-4

За целия интериор на дома са използвани материали от местни източници, изработени от местни майстори. Това включва чамовия материал за облицовката на тавана и тъмния сайдинг на къщата, както и ръчно изработената пейка, поставена на входа.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-3

Дневната зона с отворен план включва хол, трапезария и кухня – всички разположени в средата на дома. Частните зони – две спални и апартамент за гости – обграждат общото пространство като две крила от двете му страни.

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-9 Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-8 Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-6  Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-1 Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-7

Lantern-Ridge-House-by-Studio-MM-Architect-2

Снимки: Studio MM Architect

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*